Αστεροειδής ορατός με απλό τηλεσκόπιο θα μπορούσε να φέρει την Αποκάλυψη (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 26-27 Ιανουαρίου, ο αστεροειδής 2004 BL86 θα περάσει 1.200.000 χιλιόμετρα μακριά της Γης, τρεις φορές δηλαδή την απόσταση της Σελήνης. Οι αστεροειδείς συχνά προσεγγίζουν την Γη, ωστόσο αυτός ο αστεροειδής κερδίζει την προσοχή λόγω του μεγέθους και της φωτεινότητας του.


Η ιστοσελίδα "κυνηγών μετεωριτών", Lunar Meteorite Hunters απαριθμεί 41 κοντινές προσεγγίσεις αστεροειδών μόνο τον Ιανουάριο. Ωστόσο, μερικοί είναι πολύ μικροί όπως 24 μέτρα μήκος. Οι μεγαλύτεροι εκπρόσωποι, όπως ο 2062 Ατέν με μέγεθος 1,1 χιλιόμετρο, θα περάσουν τουλάχιστον δέκα σεληνιακές αποστάσεις (LD) μακριά, 73 LD για την περίπτωση του Ατέν.

Αυτό που κάνει τον 2004 BL86 (επίσης γνωστό ως 357439) να ξεχωρίζει είναι ο συνδυασμός της εγγύτητας και του μεγέθους. Με μήκος κάπου μεταξύ 400 και 900 μέτρων, το πέρασμά του σε 3.1LD θα είναι η πλησιέστερη προσέγγιση της κατηγορίας αυτού του μεγέθους μέχρι το 2027, εκτός εάν υπάρχει μεγαλύτερο αντικείμενο που περιμένει απαρατήρητα να μας τρομοκρατήσει.

Σχετικά θέματα:
Μια τέτοια έκπληξη είναι λογικά απίθανη. Το Jet Propulsion Laboratory πιστεύει ότι έχει βρει το 90% των αντικειμένων αυτού του μεγέθους ή μεγαλύτερα που έρχονται συχνά στη περιοχή της Γης. Η εμφάνιση ενός κομήτη μακράς περιόδου από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά κοντινές προσεγγίσεις δεν έρχονται συχνά όλες μαζί.

Ένας αστεροειδής αυτού του μεγέθους σε μια τέτοια κοντινή προσέγγιση θα κάνει τον 2004 BL86 να δείχνει σχετικά φωτεινός. Δεν είναι αρκετά φωτεινός για να τον δούμε με γυμνό μάτι, δυστυχώς, αλλά με μέγεθος 8,8, ακόμη και τα μικρότερα τηλεσκόπια στο σπίτι θα πρέπει να το δουν στο σκοτεινό ουρανό, όπως και πολλά κιάλια.

Το αποκορύφωμα της φωτεινότητας θα συμβεί γύρω στις 4 ώρα Γκρίνουιτς, εκείνη την ώρα θα είναι ορατός πάνω από την Ευρώπη, την Αφρική και το μεγαλύτερο μέρος της Αμερικής. Ανατολική Ασία και την Αυστραλία. Οι άνθρωποι σ' αυτές τις χώρες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον αστεροειδή αρκετές ώρες νωρίτερα σε πλησιέστερη προσέγγιση. Όντας σε λιγότερο ευνοϊκή θέση αντανακλώντας το φως του ήλιου, θα είναι πιο αμυδρό μέγεθος αυτή τη στιγμή.

Στην πλησιέστερη προσέγγιση του, ο 2004 BL86 θα κινείται γύρω στις 4 η ώρα, περνώντας μέσα από τους αστερισμούς της Ύδρα, του Καρκίνου και του Λέοντα, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εικόνες πραγματικού χρόνου και σχολιασμός θα είναι διαθέσιμα στο Εικονικό Τηλεσκόπιο.

Απτόητοι από αιώνες αποτυχιών, οι καταστροφολόγοι παίρνουν τον αστεροειδή αυτό ως σημάδι της επερχόμενης αποκάλυψης. Στην πραγματικότητα, το 2004 η τροχιά του BL86 χαρτογραφήθηκε με αρκετή ακρίβεια για να είναι απολύτως βέβαιοι ότι θα περάσει σε ασφαλή απόσταση και αυτή τη φορά για αν επιστρέψει σε χιλιετίες πάλι.


Αν μας χτυπούσε, ωστόσο, θα έκανε πολλές ζημιές. Αν και σίγουρα δεν είναι στην κατηγορία των δολοφόνων των δεινοσαύρων, ο 2004 BL86 είναι αρκετά μεγάλος για να δημιουργήσει έναν κρατήρα ίσως και 10 χιλιομέτρων. Τουλάχιστον σύμφωνα με τις πιο ακραίες εκτιμήσεις για το μέγεθος του, τα αποτελέσματά του θα γίνονταν αισθητά σε όλο τον κόσμο, με παγκόσμιες πύρινες καταιγίδες, όξινη βροχή και πυρηνικό χειμώνα, ο οποίος θα διαρκούσε ενδεχομένως ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενισχυμένος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στην πιθανή περίπτωση σύγκρουσης στους ωκεανούς, τα τσουνάμι που θα δημιουργούσε θα ήταν καταστροφικά, ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Μην ξεχνάμε τις πολύ καταστροφικές συνέπειες του μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας που ήταν πολύ μικρότερος.

Δείτε επίσης:
Αλλά όπως σας είπαμε ο μετεωρίτης απλώς θα μας προσπεράσει, προς απογοήτευση των καταστροφολόγων και των φανατικών της Αποκάλυψης.

Συγγραφή-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένων Αόρατα Γεγονότα
Αναφορές:
  1. http://neo.jpl.nasa.gov/stats/
  2. http://trs-new.jpl.nasa.gov/dspace/bitstream/2014/26467/1/96-1340.pdf
  3. http://www.cloudynights.com/documents/limiting.pdf
  4. http://newton.dm.unipi.it/neodys/index.php?pc=1.1.3.1&n=357439&oc=500&y0=2015&m0=1&d0=25&h0=0&mi0=0&y1=2015&m1=1&d1=29&h1=0&mi1=0&ti=1&tiu=hours
  5. http://www.livescience.com/7926-10-failed-doomsday-predictions.html
  6. http://blog.lumpydarkness.com/
  7. https://productforums.google.com/forum/#!topic/gec-other-sentient-side/o_H9OvYnl_cdoom-sayers
  8. http://www.astronomynotes.com/solfluf/s5.htm
Άδεια Creative Commons
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Το έργο με τίτλο Ορατός με απλό τηλεσκόπιο Αστεροειδής που θα μπορούσε να φέρει την Αποκάλυψη (ΒΙΝΤΕΟ) από τον δημιουργό ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'