Να γιατί ο Ιησούς καταράστηκε την Συκιά

Η χριστιανική λατρεία απαξίωσε το σύκο, που ήταν το ιερό προϊόν της εορτής του Μειλιχίου Διός, ενώ συνδεόταν και με τον θεό Διόνυσο. Ο Μειλίχιος Διόνυσος ελατρεύετο κυρίως στην Νάξο, όπου μείλιχα ονομάζονταν τα σύκα, τα οποία κατά την παράδοση ο Διόνυσος έδωσε στους Ναξίους, και τα αντικείμενα λατρείας (προσωπεία, φαλλοί, κ.ά.) τα καμωμένα από συκόξυλο. Η πρώτη συκιά φύτρωσε στην Αθήνα, κατά διαταγήν της θεάς Δήμητρος.
Τα αττικά σύκα ήταν περίφημα. Λέγεται δε, πως όταν προσέφεραν στον Ξέρξη λίγα ξερά αττικά σύκα, ενθουσιάσθηκε από την γεύση και βάλθηκε να κατακτήσει την χώρα που τα παράγει!.. Όταν πέφτουν τα σύκα απ’ την συκιά, πιστεύεται ότι το δένδρο έχει ματιαστεί. Τότε κρεμούν απ’ τα κλαδιά της ορμαθό αγρίων σύκων, για να πέσει η βασκανία επ’ αυτών και να ωριμάσουν τα σύκα της συκιάς…

Γράφει από την Αθήνα, ο συνεργάτης του ιστολογίου http://ermionh.blogspot.com

συγγραφέας κ. Γιώργος Λεκάκης, www.lekakis.com 
http://ermionh.blogspot.com

3 Σχόλια

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τελικά ,δεν μας είπατε ,γιατί ο Ιησούς καταραστηκε τα σύκα ? Αν τα καταράστηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Χριστος ΔΕΝ καταραστηκε την συκια, ειπε να κοπει μονο η συκια που δεν εκανε συκα. Το περιβολι ειχε κι άλλες συκιες δεν τις πειραξε όμως. Στην παραβολή η ακαρπη συκια συμβολιζει το Ισραηλ που δεν εβγαζε γλυκους καρπους (ανθρώπους του θεου) και το ξεριζωσε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο θεος καλοκαγαθος πως καταριεται ενα δεντρακι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη

'